Jak připravit vlastní úklidové prostředky s peroxidem vodíku

Máte-li chuť na experimenty a chcete si vyzkoušet něco nového, připravte si vlastní úklidové prostředky s peroxidem vodíku. Tato běžně dostupná látka, kterou mnozí z nás mají doma v lékárničce, je totiž kromě jiného také všestranným a účinným čistícím prostředkem. Jak na to?

Začněme něco málo o peroxidu vodíku. Tento bezbarvý, jednoduchý, levný a bezpečný způsob, jak udržovat čistotu v domácnosti. Ve své nejčastější podobě, kterou najdete v lékárně, má koncentraci 3 % a je bezpečný pro použití v domácnosti. Jeho silné oxidační vlastnosti ho činí skvělým dezinfekčním a čistícím prostředkem.

Představme si situaci: Jste uprostřed jarního úklidu a nemůžete se zbavit zatvrzelých skvrn na koberci. Místo toho, abyste sáhli po chemických prostředcích, vezměte si peroxid vodíku. Smíchejte 2 díly peroxidu vodíku se 3 díly vody, nalijte směs na skvrnu a nechte působit 10 minut. Poté pečlivě opláchněte a skvrna by měla být pryč.

Stejně tak, pokud se snažíte vyčistit a dezinfikovat koupelnu, peroxid vodíku je skvělým pomocníkem. Smíchejte rovné díly peroxidu vodíku a vody, nalijte směs do rozprašovače a použijte jako čistící sprej. Tato směs je skvělá pro vyčištění zrcadel, umyvadel, van, sprchových koutů a toalet. Navíc, pokud máte problémy s plísní, peroxid vodíku je skvělým způsobem, jak se jí zbavit.

Nebo si představte situaci, kdy potřebujete vyčistit svůj dřez z nerezové oceli. Místo toho, abyste použili chemické čistící prostředky, zkuste peroxid vodíku. Nalijte malé množství peroxidu vodíku přímo do dřezu, nechte působit několik minut a poté opláchněte. Výsledek? Lesklý a čistý dřez.

Peroxid vodíku může být také použit pro čištění dřevěných řezacích prken. Stačí roztok peroxidu vodíku nanést na prkno, nechat působit a poté opláchnout. Peroxid vodíku pomáhá odstraňovat bakterie a další mikroorganismy, které se mohou na dřevěném prkně usadit.

Zkrátka a dobře, peroxid vodíku je silný, flexibilní a bezpečný čistící prostředek. Takže při příštím úklidu domácnosti, místo chemických čistících prostředků, zkuste sáhnout po peroxidu vodíku. Můžete být překvapeni, jak skvělé výsledky dokáže tento skromný pomocník dosáhnout.

button