Jak ušetřit vodu při praní: 5 účinných tipů

Ahoj jsem Jarka z Nanolabu a mám pro tebe nový blogový článek. Udělej si pohodlí, protože tohle může změnit tvůj pohled na praní. Tak pojďme na to :-)

Představ si situaci: ráno jsi si uvařil jednu z nejlepších káv svého života, když v tom se ozývá zvonění. Kdo to může být? Říkáš si. Jdeš otevřít a před tebou stojí postava ve modrém kabátku se značkou "Vodárna". Předává ti účet za spotřebu vody a když ho otevřeš, zůstáváš v šoku.

"Jak je možné, že je účet za vodu tak vysoký?" říkáš si v duchu. A pak si vzpomeneš na své pravidelné prádelní maratony, kdy se pralo třeba jen jedno tričko. A rázem to máš jasné.

Voda je vzácný zdroj a je naší povinností ji šetřit. A jeden z nejlepších způsobů, jak toho dosáhnout, je právě při praní. Jak na to? Přináším ti 5 účinných tipů, které ti pomohou nejen šetřit vodu, ale i peníze.

#1 Využij plnou kapacitu pračky

Máš tendenci prát jen pár kousků oblečení? Možná je čas to změnit. Praní plné náplně může ušetřit až 50% vody oproti praní menšího množství prádla. Je to jako s autem - cestování v plném autě je účinnější než cestování sám.

#2 Užívej ECO programy

Mnoho moderních praček má ekonomické režimy nebo režimy určené pro malé množství prádla. Tyto programy jsou navrženy tak, aby spotřebovaly méně vody a energie. Je to jako vybírat si menší porci v restauraci - dostaneš to, co potřebuješ, ale bez zbytečného plýtvání.

#3 Praní ve vlažné vodě

Přestože může být lákavé prát v teplé vodě (protože je to rychlejší a efektivnější), praní ve vlažné vodě (do 30°C) může výrazně snížit spotřebu vody a energie. Navíc, mnoho prací gelů je dnes navrženo tak, aby bylo efektivní i ve vlažné vodě.

#4 Udržuj pračku v dobrém stavu

To, jak účinně pračka pracuje, záleží i na jejím stavu. Pravidelná údržba a čištění může prodloužit životnost pračky a zároveň zvýšit její efektivitu.

#5 "Rezervuj" vodu na další praní

Zní to divně, ale je to možné. Určité typy praček umožňují zachytit a znovu použít vodu z posledního oplachu pro další praní. Tím můžeš ušetřit velké množství vody a stát se mistry v šetření vody.

A to je vše. Pět jednoduchých, ale účinných tipů, jak šetřit vodou při praní. Tak co říkáš? Jsi připraven(a) přijmout výzvu a stát se šampionem v šetření vody? :-)

Zdravím vás, Jarka z Nanolabu

Nejčtenější blogové příspěvky

 

Mohlo by se vám hodit