10 věcí, které možná nevíte o peroxidu vodíku

Když se řekne peroxid vodíku, většině z nás se vybaví čirá tekutina v malé hnědé láhvi, kterou nám maminka nanášela na odřená kolena. Ale víte, co všechno umí tento skromný pomocník z lékárny? Pojďme se společně podívat na deset věcí, které možná nevíte o peroxidu vodíku 3%.

1. Nejprve si trochu vysvětlíme chemii. Peroxid vodíku (chemický vzorec H2O2) je v podstatě voda s jedním extra kyslíkovým atomem. Tento volný kyslík ho dělá velmi efektivním jako čisticí a dezinfekční prostředek.

2. Ale použití peroxidu vodíku sahá mnohem dál než jen k čištění odřenin a škrábanců. Tato látka může být skvělým pomocníkem i v domácnosti. Můžete ho použít k vybělení prádla nebo k odstraňování skvrn z koberců a látek. Stačí aplikovat malé množství peroxidu na skvrnu, nechat působit a poté opláchnout.

3. Peroxid vodíku je také účinným prostředkem pro hubení plísní a bakterií. Například v koupelně můžete s ním snadno a efektivně vyčistit dlaždice a spáry mezi nimi.

4. Jste zahrádkáři? Peroxid vodíku může být vaší tajnou zbraní proti škůdcům a nemocem rostlin. Jednoduše ho smíchejte s vodou a aplikujte na rostliny.

5. Nejenže peroxid vodíku pomáhá rostlinám v boji proti škůdcům, ale také podporuje jejich růst. Extra kyslík v peroxidu vodíku povzbuzuje kořeny rostlin k rychlejšímu a zdravějšímu růstu.

6. Vaše zuby budou také vděčné za trochu peroxidu vodíku. Můžete ho občas používat jako ústní vodu (ale nikdy ho nesmíte spolknout!). Peroxid vodíku pomáhá bělit zuby a bojovat proti bakteriím v ústech.

7. Víte, že peroxid vodíku může pomoci i vašim domácím mazlíčkům? Například u psů může peroxid vodíku fungovat jako bezpečné a efektivní emetikum – což znamená, že pokud váš pes něco sní, co by neměl, peroxid vodíku mu může pomoci to vyzvracet (vždy se ale poraďte s veterinářem).

8. Peroxid vodíku je také účinným prostředkem pro dezinfekci nádobí a kuchyňských povrchů. Můžete ho používat jako bezpečný a neškodný čisticí prostředek.

9. A co takhle vybělení nehtů? Pokud máte žluté nebo zbarvené nehty, zkuste je namočit do směsi peroxidu vodíku a vody (50:50).

10. Nakonec je třeba zmínit, že peroxid vodíku je skvělým pomocníkem v boji proti akné. Jen namočte vatový tampón do peroxidu vodíku a jemně ho potřete přes postižené oblasti.

Tak vidíte, peroxid vodíku je skutečně univerzální pomocník, který by neměl chybět v žádné domácnosti. Takže příště, když se vám objeví odřenina, skvrna na koberci nebo plíseň v koupelně, už víte, na koho se obrátit :-)


Zdravím vás, Jarka z Nanolabu
 

Mohlo by se vám hodit