10 účinných tipů na úklid s kyselinou citronovou

Je úžasné zjistit, kolik úžasných domácích čistících prostředků můžeme vytvořit z běžných přísad, které máme právě teď v naší kuchyni. Jednou z nejoblíbenějších položek, které mohou "vyrábět" zázraky je kyselina citronová. Je to přírodní složka, která může být použita pro mnoho různých účelů. Dnes vám ukážu 10 účinných tipů, jak ji používat při úklidu.

#1 Odstraňování skvrn

Kyselina citronová je skvělá na odstraňování skvrn. Jak? Připomíná to trochu kouzlo. Stačí smíchat kyselinu citronovou s vodou a nanést roztok na skvrnu. Nechte působit asi 15 minut, potom opláchněte a skvrna bude pryč.

#2 Čištění koupelny

Kyselina citronová je vynikající na čištění vodního kamene a špíny z koupelnových povrchů. Smíchejte ji s vodou a roztok rozstříkejte na postižené oblasti. Nechte působit několik minut a potom opláchněte vodou.

#3 Odstraňování vodního kamene z varné konvice

Všichni to známe. Spotřebovali jsme tolik času a energie do čištění naší konvice, ale ty tvrdohlavé skvrny se prostě nechtějí vzdát. Zde přichází na pomoc kyselina citronová. Stačí pár lžiček do konvice, napustit vodou a ponechat působit přes noc. Ráno opláchněte a užívejte si svého čaje bez přítomnosti nepříjemných usazenin.

#4 Vyčištění trouby

Kyselina citronová je skvělý pomocník i při čištění trouby. Smíchejte kyselinu citronovou s vodou a naneste směs na stěny trouby. Nechte působit, poté omyjte a uvidíte, jak se mastnota a špína snadno odstraní.

#5 Čištění koberců

Kyselina citronová může být použita i pro čištění koberců. Smíchejte kyselinu s  jedlou sodou a touto směsí posypte koberec. Po několika minutách vysajte a uvidíte, že skvrny a zápach jsou minulostí.

#6 Odstraňování špíny z pračky

Kyselina citronová je skvělá pro čištění pračky. Přidejte do pračky kyselinu citronovou a pusťte prázdný cyklus. Po skončení bude vaše pračka jako nová.

#7 Čištění dřezu

Kyselina citronová může být užitečná i pro čištění dřezu. Smíchejte kyselinu citronovou s vodou a touto směsí vyčistěte dřez. Nejenže odstraní špínu, ale také zanechá příjemnou citrusovou vůni.

#8 Odstraňování skvrn z oblečení

Kyselina citronová je skvělá pro odstraňování skvrn z oblečení. Přidejte kyselinu citronovou do vody a namočte oblečení. Po několika hodinách vyjměte oblečení a opláchněte. Skvrny budou pryč.

#9 Čištění plastových hraček

Kyselina citronová může být použita i pro čištění plastových hraček. Přidejte kyselinu citronovou do vody a namočte hračky. Po několika hodinách opláchněte a hračky budou jako nové.

#10 Osvěžení domova

Kyselina citronová může být také použita k osvěžení vzduchu ve vašem domově. Přidejte 2 lžíce kyseliny citronové do vody, přidejte citrusový esenciální olej a rozprašujte roztok po domě. Domov bude mít příjemnou vůni.

Takže ať už potřebujete vyčistit koupelnu, odstranit skvrny nebo osvěžit vzduch, kyselina citronová je všestranný pomocník, na kterého se můžete spolehnout. Vyzkoušejte tyto tipy a uvidíte, jak se vaše čistící úkoly stanou o něco snazší :-)

Zdravím vás, Jarka z Nanolabu
 

Nejčtenější blogové příspěvky

 

Mohlo by se vám hodit