Jak vyčistit matraci a prodloužit její životnost

Matrace. To je místo, kde strávíme téměř jednu třetinu našeho života. Ať už se vracíme domů z náročného dne v práci nebo se probouzíme do slunného rána, naše postel je naše svatyně, místo, kde se cítíme bezpečně a odpočíváme. Ale jak často se zastavíme a zamyslíme se nad tím, jak dobře o něj pečujeme? Jak často čistíme a staráme se o naši matraci, aby nám sloužila co nejdéle?

Mnoho lidí svou matraci pouze přikryje prostěradlem a zapomene na ni. To však nemusí být nejlepší způsob, jak prodloužit její životnost. Dnes se s vámi podělím o některé z mých osvědčených tipů a triků, jak pečovat o vaši matraci a prodloužit její životnost.

Nejdříve, čištění matrace je něco, co bychom měli považovat za pravidelnou součást naší úklidové rutiny. Ačkoli se může zdát, že matrace je čistá, skutečnost je taková, že se na ní hromadí prach, pot a mrtvé kožní buňky. Naše matrace mohou také obsahovat roztoče, mikroskopické organizmy, které mohou způsobovat alergie.

Chceme-li tuto situaci řešit, můžeme použít vysavač s nástavcem pro matrace. Tím odstraníme prach a mrtvé kožní buňky na povrchu matrace. Pokud máme skvrny, použijeme mýdlovou vodu a štětec k jejich odstranění. Pokud je skvrna odolnější, můžeme použít směs jedlé sody a vody. Po skončení čištění je důležité matraci dobře vysušit, abychom předešli vzniku plísní.

A co když má naše matrace nepříjemný pach? Použijeme jedlou sodu. Posypeme ji po matraci, necháme působit několik hodin a poté ji vysajeme. Jedlá soda je skvělá na absorpci pachů a také pomáhá neutralizovat kyselost potu.

Další důležitou radou pro prodloužení životnosti matrace je pravidelné otočení. Pokud má naše matrace stejnou tvrdost z obou stran, měli bychom ji otočit každé 3 měsíce. Tím zajistíme rovnoměrné opotřebení a předejdeme tvorbě prohlubní.

A konečně, kvalitní matracový chránič je nutností. Chrání matraci před skvrnami, roztoči, potem a dalšími nečistotami. Navíc je mnohem snazší ho vyčistit než celou matraci.

Zdravím vás, Jarka z Nanolabu

 

Nejčtenější blogové příspěvky

 

 

Mohlo by se vám hodit