Mohu použít esenciální oleje na svědivé kousnutí?

Esenciální oleje na kousnutí hmyzem mohou být při správném použití vysoce účinné. Tyto přírodní oleje se zaměřují na záněty a svědění a zbavují vás kousnutí hmyzem.

Oleje mohou snížit pokušení poškrábat se, což může zabránit infekcím. Je to proto, že vytrvalé škrábání kousnutí od štěnice může otevřít ránu, která umožní bakteriím dostat se do těla.Esenciální oleje mohou pomoci při kousnutí hmyzem několika způsoby. Následující oleje mohou pomoci urychlit dobu hojení a snížit svědění po kousnutí hmyzem.

Rychlá fakta o esenciálních olejích na kousnutí hmyzem:

Jakékoli kousnutí štěnice se může nakazit, zvláště pokud je poškrábáno nebo zanechá otevřenou ránu, jak to dělají některá štípnutí. U lidí, kteří mají mírnou kožní reakci – jako mnoho lidí na kousnutí komáry a mravenci – mohou být tyto oleje prospěšné. Esenciální olej vždy smíchejte s nosným olejem a neaplikujte přímo na pokožku.

Mátový a mentolový olej

Podle jednoho zdroje vytvářejí oleje z máty peprné na pokožce chladivý pocit. To může pomoci při pocitech pálení, štípání a svědění způsobených kousnutím nebo bodnutím. Výzkum naznačuje, že mátový olej může působit jako antimikrobiální látka, která snižuje riziko infekcespojené s některými kousnutími. Nenanášejte mátový olej na porušenou pokožku, protože by ji mohl popálit nebo zhoršit. Používejte pouze na bodnutí komáry a jiné mírné zdroje podráždění.

Olej z čajovníku

Tea tree oil může pomoci zabránit bakteriím a dalším mikrobům v růstu při kousnutí hmyzem. To může snížit riziko infekce, takže je vynikající volbou pro děti, které neodolají škrábání.Čajovníkový olej může působit jako přírodní antihistaminikum. Antihistaminika snižují aktivitu histaminových receptorů v těle, což může hrát roli při alergických reakcích a svědění. To může snížit otok a svědění.

Levandulový olej

Nejznámější pro své účinky na zlepšení nálady a uklidnění, levandulový olej může také pomoci snížit bolest a svědění kousnutí hmyzem. Levandule může také zlepšit bolest způsobenou kousnutím a bodnutím hmyzem, jako jsou ohniví mravenci a včely.

Olej z citronové trávy

Antimikrobiální účinky oleje z citronové trávy mohou podle některých zdrojů pomoci zabránit šíření některých chorob přenášených hmyzem. Výzkum publikovaný v roce 2014 také zjistil, že sloučenina nalezená v oleji z citronové trávy může mít protizánětlivé vlastnosti. Zánět je hlavním zdrojem bolesti a svědění po kousnutí a bodnutí hmyzem. Snížením zánětu může olej z citronové trávy způsobit, že kousnutí bude méně bolestivé.

Kafrový olej

Kafrový olej může na pokožce vytvořit příjemné hřejivé pocity, které mohou pomoci skrýt svědění některých kousnutí hmyzem. Pokud kousnutí spíše pálí než svědí, vyhněte se kafru, protože může pocity zhoršit.

Heřmánkový olej

Tyto výhody heřmánku, který je v tradiční medicíně dlouho ceněný pro své uklidňující vlastnosti, mohou také pomoci při svědění spojeném s bodnutím hmyzem a bodnutím. Heřmánek má protizánětlivé vlastnosti. To znamená, že může pomoci s mírnými alergickými reakcemi, stejně jako svěděním a pálením spojeným s většinou kousnutí a bodnutí hmyzem.

Vilín

Vilín není, v nejpřísnějším slova smyslu, éterický olej. Je to voda destilovaná z listů a stonků rostliny Hamamelis virginiana . Vilín může zabránit infekci kousnutím tím, že bojuje proti bakteriím a udržuje zranění čisté. Vilín se také používá ke snížení zánětů a modřin. Protože se jedná o vodu, není třeba ji ředit v nosném oleji.
Esenciální oleje se získávají z rostlin, jako jsou bylinky, květiny nebo stromy .Esenciální oleje se liší od parfémů a vonných olejů, které se často mísí s jinými složkami. V rostlině plní esenciální oleje různé role.V rostlinách éterické oleje přitahují prospěšné brouky, jako jsou včely, k obraně před nebezpečným hmyzem, chrání rostlinu před bakteriemi a chorobami a vysílají důležité chemické signály o rostlině.Zastánci esenciálních olejů tvrdí, že lidé mohou těžit z esenciálních olejů stejně jako rostliny. Výzkum tohoto rozvíjejícího se oboru alternativní medicíny je stále v plenkách.Mnohé studie však naznačují, že esenciální oleje mohou doplňovat tradiční léčebné postupy nebo dokonce nabízet výhody, které standardní léčba nenabízí. To zahrnuje ošetření bodnutí hmyzem.

Nanášení esenciálních olejů na pokožku

Aplikujte oleje přímo na postiženou oblast podle pokynů dodaných s esenciálním olejem, podle doporučení lékaře nebo specialisty nebo podle pokynů specifických pro esenciální oleje. Nikdy nekonzumujte esenciální oleje, pokud odborník nedoporučí jinak.

Oleje, kterým je třeba se vyhnout

Vyhněte se použití následujících olejů po kousnutí hmyzem nebo pokud je pokožka rozbitá nebo podrážděná:
  • nové koření
  • bobkový vavřín
  • benzoin
  • kasie
  • skořice
  • stroužek
  • fenykl
  • jedlová jehla
  • oregano
  • petržel
  • šalvěj
  • smrk
  • tagetes
  • tymián
Ženy, které jsou těhotné nebo kojící, by se měly před aplikací esenciálních olejů na pokožku poradit se svým lékařem.

Když oleje nestačí

Někdy esenciální oleje nestačí k léčbě bolesti a svědění kousnutí hmyzem. Některé další strategie, které mohou pomoci, zahrnují:
  • nanesení kalamínového krému na kousnutí
  • ovesná koupel
  • chladivý gel Parakito po kousnutí
  • aplikace topického prostředku proti svědění, jako je hydrokortizonový krém
  • užívání volně prodejného antihistaminika, jako je Benadryl
Pokud kousnutí silně oteče, vycházejí z něj pruhy nebo začne vytékat, může být infikováno. V takovém případě by lidé měli okamžitě vyhledat lékaře.Lidé trpící závažnými alergickými reakcemi, které způsobují dušnost, návaly horka, vyrážku nebo zvracení, by měli vyhledat pohotovostní péči. Nikdy nepoužívejte esenciální oleje k léčbě alergické reakce.

Závěr

Kousnutí hmyzem může být nepříjemné, zejména pro lidi, kteří mají citlivou nebo suchou pokožku. Esenciální oleje nabízejí jednoduchý protijed. Některé esenciální oleje mohou pomoci zabránit kousnutí hmyzem. Podle některých výzkumů mohou neem, citronový eukalyptus a citronelový olej pomáhají odhánět komáry a některý další hmyz.Lidé by měli používat éterické oleje naředěné na kůži, nebo zkusit repelent proti hmyzu, který je obsahuje.Esenciální oleje jsou silné. To, že je něco přirozené, ještě neznamená, že je to bezpečné. Stejně jako u každého léku by se lidé měli před použitím esenciálních olejů poradit s lékařem, zvláště pokud mají citlivou pokožku nebo mají v anamnéze alergické reakce.
 
Mohlo by se Vám hodit